Незламні, нескорені, неспинні... Саме так про бійців полку "Азов" говорять українці. І справді, бійців "Азову" по праву можна назвати гордістю українського війська, які навіки вписали свої імена на сторінках сучасної національно-визвольної боротьби. Навіть США, схоже, вразили ці бійці, адже там прийняли рішення, яке експерти вже охрестили безпрецедентною подією.

Так, стало відомо, що адміністрація президента США Джо Байдена скасувала заборону на передачу американської зброї "Азову", яка діяла з 2017 року.

Про це пише The Washington Post із посиланням на джерела в Держдепі.

"Бригада могла б бути більш ефективною під час оборони "Азовсталі", якби мала доступ до американського обладнання раніше", – зазначено у повідомленні The Washington Post.

Правда, представники Державного департаменту відмовляються коментували, коли саме дана заборона була знята та чи вже потрапила американська зброя до "Азову".

Там лише зазначили, що 12 бригада спеціального призначення "Азов" Національної гвардії України пройшла перевірку Держдепу США і не було виявлено "жодних доказів", що деякі із засновників дотримуються расистських, ксенофобських та ультранаціоналістичних поглядів.

Довідка:

  • Батальйон "Азов" був створений 5 травня 2014 року у м. Бердянську на підставі рішення Міністерства внутрішніх справ України. При заснуванні його основу склали учасники двох громадських організацій: Автомайдан та "Патріот України".
  • Пізніше він був розширений до полку (окремий загін спеціального призначення) Національної Гвардії України зі штаб-квартирою в Маріуполі.

  • Станом на зараз "Азов" є 12-ю бригадою "Гвардії Наступу" в системі МВС.

Варто відзначити, що "Азов" став першим в Україні підрозділом, який перейшов на стандарти НАТО й заслужив репутацію сили, з якою потрібно рахуватися.

Наразі у його структурі — танковий та артилерійський підрозділи, підрозділи моторизованих стрільців, військової розвідки, інженерна служба, а також снайперський, медичний і транспортний підрозділи.

Нагадаємо, що нещодавно США надали дозвіл Україні завдавати ударів по 16% досяжної російської території. Щоправда, експерти Інституту вивчення війни вважають, що цього недостатньо, щоб уражати сили й засоби супротивника.

Читайте також:

Путін почне заїкатися: вперше вражений найсучасніший винищувач Су-57

Відключення абонентів від 3G: "Київстар" зробив нове важливе роз'яснення для всіх