У січні 2024 року керівники СБУ та ГУР пообіцяли російським окупантам багато "сюрпризів". Тоді багато хто подумав, що ГУР готується "дивувати" ЗС РФ у тимчасово захопленому Криму, проте про те, що українці націлилися на гордість Путіна, ніхто і подумати не міг.

І ось стало відомо, що 8 червня на території аеродрому "Ахтубінськ" в Астраханській області РФ, розташованому за 589 кілометрів від лінії бойового зіткнення, вражений багатоцільовий винищувач держави-агресора Су-57.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

Відомство опублікувало два супутникові знімки: перший датується 7 червня — на ньому видно цілий літак, на іншому знімку від 8 червня, зазначає ГУР, біля винищувача з'явилися "воронки від вибуху і характерні плями пожежі, що виникла внаслідок вогневої поразки".

При цьому слід зазначити, що поразка Су-57 – це перший випадок історії. Відомо, що на озброєнні повітряно-космічних сил Росії було всього 6 одиниць бойових літаків.

Довідка:

  • Су-57 — це найсучасніший російський винищувач п'ятого покоління, яке Росія досі рідко застосовувала в Україні через їхню цінність і нечисленність.
  • Су-57 є головним носієм ракет Х-69 – це одні з нових крилатих ракет на озброєнні Росії, які за своїми характеристиками та призначенням наближаються до західних Storm Shadow/SCALP та Taurus.

Важко повірити, але росіяни вже підтвердили, що найновіший російський винищувач Су-57 отримав суттєві пошкодження внаслідок атаки БПЛА. Про це написав провоєнний телеграм-канал Fighterbomber, близький до ВКС Росії.

За даними автора каналу, 8 червня аеродром атакували безпілотники. Три з них змогли долетіти до мети. Винищувач був пошкоджений уламками.

"Зараз визначається чи підлягає він відновленню, чи ні. Якщо ні, то це буде перша бойова втрата Су-57 в історії", - пише Fighterbomber.

Нагадаємо, що 26 травня дрон Головного управління розвідки атакував станцію радіолокації далекого виявлення цілей "Воронеж-М", розташовану в російському місті Орськ Оренбурзької області. Український безпілотник подолав відстань понад 1800 кілометрів до об'єкта супротивника, встановивши новий рекорд діапазону поразки для дронів-камікадзе.

Читайте також:

Не розкидайтеся грошима: хто з українців може платити за комуналку лише 25%

Готуємося до гіршого: українців попередили про жорсткі графіки відключення світла

Усього 5 категорій: хто з українських пенсіонерів може отримати 100% знижку на оплату комуналки