Кропива - це поширене бур'ян на кожній дачі, яку багато українців вважають неприємністю. Ще б пак, усім відомо, що кропива колеться і залишає опіки. Разом з тим, з давніх-давен наші предки додавали кропиву в їжу, адже помітили, що страви з цієї рослини допомагають покращити травлення, зменшують запалення і навіть зміцнюють імунну систему. Зараз же кропиву широко використовують як альтернативу традиційним мінеральним добривам. Особливо таке добриво любить капуста.

Так, агрономи довели, що кропива здатна активно поглинати поживні речовини з ґрунту та зберігати їх у своїх тканинах, що робить її ефективним та дієвим добривом. При цьому, на відміну від хімічних добрив, кропива нешкідлива для овочевих культур, ґрунту та комах-запилювачів. Поживні речовини, що містяться в добривах кропиви, включають хлорофіл, азот, залізо та калій.

Для приготування такого добрива використовують свіжу кропиву, яку збирають навесні та влітку до утворення насіння.

важливо!

  • Кропива для добрива підходить тільки молода, поки ще не утворилося насіння.
  • Для настою використовуються тільки листя та стебла, а не коріння.
  • Сама рослина має бути здоровою, щоб не заразити овочі.
  • Іти на збирання кропиви потрібно в щільних гумових рукавичках (вони повинні надійно захистити руки) та в одязі з довгими рукавами.
  • Дощ не найкращий час для збирання кропиви - вона стає надто водянистою і втрачає більшу частину корисних властивостей.

Збираємо кропиву, режим її на дрібні шматочки і складаємо в ємність. Добриво рекомендується робити в будь-якій неметалевій ємності – настій із кропиви може реагувати з металом.

Складену кропиву заливаємо водою, найкраще дощовою або добре відстояною, прогрітою на сонці.

Заповнювати бочку рекомендується не до верху, враховуючи, що під час бродіння об'єм рідини збільшується. Бочку потрібно накрити сіткою, щоб у масу не потрапили дрібні тварини.

Бочка має стояти на сонячному місці, щоб розчин добре блукав.

важливо!

  • При розкладанні кропива набувати різкого і далеко не приємного запаху.
  • Неприємний запах можна послабити, додавши трохи екстракту листя валеріани або просто кинувши зверху жменю пилу.
  • Також можна додати до бочки 1 ч. л. сухих дріжджів.

Наполягати кропиву для підживлення рослин слід досить довго. У середньому вважається, що на повний процес бродіння піде близько двох тижнів. Саме за цей часовий відрізок матковий розчин насититься біогумусом та всілякими макро- та мікроелементами у зручній для рослин формі. При цьому двічі на тиждень добрива необхідно помішувати.

Після того, як закінчиться бродіння, різкий запах піде. З настою прибираємо кропиву, у цьому випадку добрива довго зберігатиметься. Готове добриво можна розлити у пляшки та зберігати у прохолодному місці аж до наступного року.

Для поливу під корінь використовують непроціджений настій, розведений удесятеро (дев'ять частин води однією частину настою). Їм поливаємо капусту по вологому ґрунту.

Для обприскування листя настій проціджують та розводять у 20 разів (на 19 частин води одну частину настою). Обприскують листя кожні 2 – 3 тижні.

важливо!

  • Розводити настій потрібно безпосередньо перед вживанням.

Зазначимо, що окрім капусти, саморобне добриво з кропиви також добре діє на такі овочі, як помідори, огірки, перець та моркву.

А ось часник, цибуля, редиска та бобові культури не слід поливати настоєм з кропиви, тому що вона уповільнює їх зростання та розвиток.