Часник залишається невід'ємною частиною української кухні, але, щоб зберегти його смак, аромат та корисні властивості взимку, потрібна правильна підготовка та зберігання.

Процес починається до закладання на зберігання. Часник слід збирати у суху погоду та сушити протягом семи-десяти днів. Після повного висихання стебла слід обрізати, залишивши короткий черешок довжиною 3-5 див.

Також важливо сортувати цибулини: більші головки часнику зберігаються довше, а дрібніші або пошкоджені головки слід використовувати в першу чергу.

Оптимальні умови зберігання: прохолодна температура від +2 до +6 °C, помірна вологість повітря 60–70% і темне місце, оскільки пряме сонячне проміння може спровокувати проростання.

Урожай часнику
Урожай часнику

Рекомендується кілька способів зберігання: часник можна зберігати в повітропроникних сітках або тканинних або нейлонових мішках, дерев'яних або картонних ящиках або скляних банках без кришок, злегка присипаних сіллю або борошном. Очищені зубчики також можна консервувати в олії в холодильнику.

Поліетиленові пакети не підходять для зберігання часнику через погану вентиляцію, що може сприяти появі плісняви. Крім того, зберігання часнику в теплі прискорює проростання та скорочує термін придатності.

Так, дотримуючись цих рекомендацій, часник збереже свій смак і якість у холодну пору року.

Нагадаємо, як зберігати хліб, щоб він довго був свіжим – ніякої плісняви ​​та неприємного запаху

Як повідомляв «hyser», критично важливий запас: як зберігати картоплю вдома – пролежить до літа і не проросте

Раніше «hyser» повідомляв, як зберігати моркву та буряк навіть без погреба: овочі будуть свіжішими довше, ніж картопля